Història de La Patum Infantil

Passacarrers_1964-1965
Joan Rafart

Com va començar?

Les filles d’en Joan Rafart, iniciaren el prec de poder jugar a fer Patum mitjançant la creació d’un gegant, concretament el gegant vell de La Patum. En Joan Rafart va traslladar la idea als seus amics i companys on entre tots es van coordinar per fer possible aquest desig.
El primer de tot, el que van fer va ser en realitzar el repartiment de feines que havien de fer.

Repartiment de feines

Vestimenta

– Mª Rosa Ferrer (la seva dona)
– Mª Montraveta (la seva mare)

Fusteria

– Pere Camps

Pintures i restauració

– Lluís Ferrer

Pirotècnic

– Eugeni Guixé

En aquells anys ja patiren problemes de finançament de la festa que foren resolts amb la participació econòmica del padrí del Joan Rafart, el Pere Plans un conegut empresari tèxtil de Berga.

Així és com l’any 1956 es produeix al carrer dels afores de Pinsania (barriada de Cal Corneta) el primer salt de Patum Infantil del tot improvisat i sense la formalització actual. En aquell moment els infants feien patum, simplement jugaven a ser grans.

Al cap de 2 anys, l’any 1958 va ser quan la Patum Infantil es mogué de lloc i va passar a produir-se a la Plaça Sant Pere, on ja podem constatar l’oficialitat de la festa.

Després dels seus inicis, s’hi va afegir una segona generació de cuidadors, com Jordi Camps (pare), Aureli Rodriguez (pare), Josep Lladó, Pep Garcia, Paco Garcia, Josep Freixa Ñaco, Josep Ambros, Joan Montraveta, Joan Sobrevias, Josep Soler (xibit), Amadeu Ferrer, Pepito Xalot, Vicens Casals, els germans Ripoll, etc., molts d’aquests van créixer amb aquesta patum perquè van ser dels primers a saltar.

Ens deixem a molta gent, disculpeu la nostra poca memòria, però amb 60 anys d’història poc documentada, és normal que no posem tota la gent que ha passat per la nostra patum. Aquesta feina més acurada esperem que la facin els historiadors quan facin algun llibre sobre la Patum Infantil…

Cal destacar que 3 dels 7 actuals coordinadors de L’Associació de la Patum Infantil són el relleu generacional directe dels fundadors de La Patum Infantil:

– Sergi Montaner Rafart (segueix la feina iniciada pel seu avi Joan Rafart)
– Jordi Camps Bessa (segueix la feina començada de fuster pel seu avi Pere Camps)
Ernest Ferrer Massanés (segueix la feina començada de pintura i restauració pel seu pare Lluís Ferrer)
Per poder donar una perpetuïtat i durabilitat a la festa, es va decidir crear una ASSOCIACIÓ sense ànim de lucre on la finalitat principal fos la formació de petits patumaires. Sempre, respectant l’estructura interna de l’organigrama i el seu funcionament.

“… es va decidir crear una ASSOCIACIÓ sense ànim de lucre on la finalitat principal fos la formació de petits patumaires…»